Veelgestelde vragen

Wat is osteopathie precies?

Osteopathie is een unieke manuele, dus met de handen uitgevoerde, behandelwijze. De focus ligt op een totaalbenadering van jou en jouw klachten. Het uitgangspunt hierbij is dat alles in een lichaam met elkaar verbonden is, van spieren tot bloedvaten en van organen tot botten. Kortom: het lichaam is een eenheid. Een gezond lichaam is op alle vlakken in balans: alle spieren, botten, organen, zenuwen, bloedvaten en weefsels zijn soepel en in beweging.

Als de beweeglijkheid wordt verstoord, bijvoorbeeld door stress, operaties of ongelukken, ontstaan er blokkades en verkrampingen in het lichaam. Hierdoor ontstaan klachten. Vaak herstelt het lichaam zichzelf, maar soms blijven klachten of de pijn aanhouden. Een osteopaat spoort de oorzaak op en behandelt deze. Door het herstellen van de balans in het lichaam verdwijnen de klachten en de pijn. Osteopathie is dus geen symptoombestrijding, maar gaat dieper. We zoeken de ware oorzaak van het probleem en werken van daaruit aan een oplossing. 

Wanneer ga ik na een osteopaat?

Wanneer jij wil! Heb jij kortstondige of langdurige lichamelijke klachten, dan kan een osteopaat uitkomst bieden. Of de osteopaat je ook daadwerkelijk kan behandelen, blijkt na een anamnese en lichamelijk onderzoek.

Osteopathie valt onder Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen en is voor veel mensen nog onbekend terrein. Mensen vinden het soms wat vreemd: hoe kan iemand met alleen manuele handelingen nu klachten verhelpen? Zonder medicatie en/of apparatuur? Toch hoor ik vaak dat patiënten na een eerste behandeling al overtuigd zijn van de positieve effecten van mijn vak. Ik kan dan ook alleen maar zeggen: probeer het gewoon eens!

Hoe ziet een intake eruit?

Tijdens de intake zal de osteopaat uitgebreid jouw klachten en medische geschiedenis bespreken. Hierbij wordt er gekeken naar mogelijke oorzaken van uw klachten en wordt er een behandelplan opgesteld.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

Tijdens de behandeling zal de osteopaat verschillende manuele technieken toepassen om de balans in het lichaam te herstellen. Dit kan soms gepaard gaan met tijdelijke verergering van klachten.

Na hoeveel behandelingen kan ik het gewenste effect bereiken?

Het aantal benodigde behandelingen verschilt per persoon en is afhankelijk van de aard en ernst van de klachten. Gemiddeld hebben patiënten 3-5 behandelingen nodig. Acute klachten zullen minder behandelingen nodig hebben dan chronische klachten die al jaren bestaan.

Heb ik een verwijzing nodig?

Een verwijzing van huisarts of specialist mag, maar is niet noodzakelijk. Osteopathie is een complementaire geneeswijze en een osteopaat is geen vervanger van de huisarts of anderszins. De tendens is wel dat huisartsen en specialisten steeds vaker verwijzen naar een osteopaat.

Kan ik een afspraak verzetten of annuleren?

Annuleer je minimaal 24 uur van tevoren je afspraak, dan breng ik geen kosten in rekening. Een annulering binnen 24 uur wordt wel doorbelast. Breng mij a.u.b. zo snel mogelijk op de hoogte, dan kan ik nog andere patiënten op jouw tijdstip inplannen.