Op zoek naar de oorzaak
Veel mensen kampen met klachten zoals chronische rugpijn, uitstralende pijn in arm of been, migraine, whiplash, buikpijn of problemen met de darmwerking. Vaak worden deze klachten niet effectief aangepakt omdat de onderliggende oorzaak niet wordt behandeld. Dit leidt ertoe dat de klachten steeds terugkeren. Bovendien kan de pijn soms op een andere plek gevoeld worden dan waar het probleem daadwerkelijk zit.
In zulke situaties kan een osteopaat uitkomst bieden. Een osteopaat benadert het lichaam als een samenhangend geheel. Elk lichaamsdeel staat via weefsels, spieren en gewrichten in verbinding met andere delen van het lichaam. Wanneer één onderdeel minder beweeglijk is geworden, kan dat invloed hebben op andere delen, wat klachten veroorzaakt.
Een osteopaat zoekt naar de kern van het probleem door te onderzoeken welke weefsels, organen, botten, bindweefsels, zenuwen of wervels de bewegingsvrijheid verloren hebben. Dit kan variëren van een vastzittend gewricht in de schedel of wervelkolom tot een probleem in de voet, wat bijvoorbeeld kan leiden tot rugklachten. Het onderzoek beperkt zich daarom niet tot het gebied waar de pijn zich manifesteert, maar richt zich op het hele lichaam. De behandeling begint daar waar de oorzaak wordt gevonden, met als doel het lichaam in balans te brengen en de beweeglijkheid te herstellen.
Door de holistische aanpak van een osteopaat wordt niet alleen de klacht zelf behandeld, maar wordt gezocht naar een oplossing voor het gehele lichaam, zodat de klachten niet steeds terugkeren.
De behandeling is met zachte hand
Bij het eerste consult zal de osteopaat uitgebreid vragen naar jouw klachten van dit moment en welke behandelingen je al hebt ondergaan. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke eerdere klachten of gezondheidsproblemen je hebt gehad. Op deze manier kan de osteopaat een goed beeld krijgen van de algehele gezondheidstoestand van je lichaam.
Na het gesprek volgt het lichamelijke onderzoek, waarvoor je meestal wordt gevraagd je uit te kleden tot op je ondergoed. Dit is nodig om het hele lichaam te kunnen onderzoeken en eventuele bewegingsbeperkingen op te sporen. De osteopaat onderzoekt vervolgens met zijn handen waar in het lichaam bewegingsstoornissen of spanningen aanwezig zijn. Na het onderzoek bespreekt hij de bevindingen en legt uit welke behandeling nodig is.
In mijn praktijk werk ik uitsluitend met mijn handen en maak ik geen gebruik van apparatuur. Met mijn handen kan ik het beste voelen hoe het lichaam beweegt en waar spanning of blokkades zitten. De behandeling bestaat uit het losmaken van verschillende weefsels, zoals spieren, gewrichten en bindweefsel. Dit gebeurt voornamelijk met zachte, subtiele technieken, die erop gericht zijn om het lichaam weer in balans te brengen.
Behandelingen vinden meestal niet kort achter elkaar plaats, zodat het lichaam de tijd krijgt om op de behandeling te reageren en zichzelf verder te herstellen. Gemiddeld zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig, afhankelijk van de aard van de klachten. Bij acute klachten zijn vaak minder behandelingen nodig dan bij chronische klachten die al jarenlang bestaan.